• Reeds gesponsord bedrag
  23.042 €
 • Reeds gestapte dagen
  98
 • Reeds gestapte kilometers
  2854

Nu hoor (zie) je het eens van een ander…

Dag 89 (Donderdag) Fonfría – Samos – 21 km – 186 hoogtemeters .

Het was echt wel ‘wonderful’ deze morgen.
Het uitzonderlijk zicht van die nevels over de bergen waren zeker het vroeg opstaan waard.

Ik heb er zeker wel 20 foto’s van, maar geen enkele kan ook maar een beetje de werkelijkheid benaderen.
Zo jammer… 🤷‍♀️

Het driegeslacht waar ik het gisteren over had, ik ben ze vandaag terug tegengekomen. Mocht hen zelfs op foto vastleggen.
Grootvader is 66 en de kleinzoon 14. De zoon daar dan ergens tussen in zeker ? 🤔

Vanaf nu kan ik het ook nog onmogelijk vergeten dat ik op weg ben naar Compostella. Minstens om de 500 meter staat er zo een witsteen paaltje met de km aanduiding.
Tot zelfs 3 cijfers na de komma ! 🤔😉

Die boom bij die kleine kerk zou meer dan 1.000 jaar oud zijn. Ik weet niet wie ze erbij gezet hebben om te tellen, maar we zullen het maar geloven zeker ?

Ik had in de vooravond het geluk als pelgrim het klooster van Samos te kunnen bezoeken. Wat een gebouw !!
En zo clean en intact dat het nog is. Langs buiten ziet het er groot uit, maar eenmaal binnen is het gelijk nog eens een veelvoud ervan.
Met 8 broeders verblijven ze daar nog.

Ik heb nu al veel kloosters gezien de laatste paar maanden, maar deze hier springt er echt wel uit.
En die muurschilderijen. Respect !!

Het grootste orgel van heel Galicië staat ook hier. Meer dan 3.000 pijpen.
We hoorden het niet spelen. Jammer, het schijnt een unieke ervaring te zijn.

Pelgrims kunnen hier ook overnachten. Ik dacht, niet twijfelen Dirk. Maar ik had het toch beter gedaan.
Denk wel dat ik mag zeggen het ondertussen toch al wat gewoon te zijn om sober te leven. Maar hier is het toch wel zeer letterlijk sober.

Die bedjes, hoeveel zouden er daar al in gelegen hebben ?
Het is er koud maar vooral ook vochtig.
Ik kon natuurlijk ook terug weggaan en recht tegenover op hotel gaan slapen. Maar een pelgrim moet tevreden zijn met wat hem aangeboden wordt…
Dus ik blijf ! En morgen zal ik me zeker verbeteren. Dat is ook een fijne gedachte.
Er mag hier ook met donativo betaald worden. Dus mag ik eigenlijk niet klagen hé.

Met dank aan Sarah & Katrijn Vanlersberghe – Traen voor het sponsoren van de negenentachtigste etappe.

QUOTE VAN DE DAG : Geluk in het leven heb je niet te kiezen, geniet van wat je gegeven is. Er valt nog zoveel te verliezen…

Zie sponsormogelijkheden

Deel dit stuk met je vrienden...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

5 reacties op “Nu hoor (zie) je het eens van een ander…”

 1. Youri Delporte zegt:

  Hallo Dirk
  Ja de natuur geeft soms zijn grillen maar kan ook prachtig mooi zijn!
  Amai inderdaad dat klooster ziet er prachtig uit. Wel jammer dat ze voor de pelgrim zo sober zijn.
  Maar zoals je zegt morgen beter.
  Amai het trio en de kerel 14 jaar… chapeau!
  Heb je nog niets terug gehoord van die mens die verdwenen was?
  Geniet van uw wandeling, je komt zo bangelijk dicht bij….
  vele groetjes
  Youri

  • Dirk zegt:

   Youri,
   Tof van jou dat je inzit met die mens. Maar ik antwoordde gisteren op jou reactie dat gelukkig alles ok is met hem. Hij had da Albergue waar ze afspraken voorbij gestapt. En zo op de sukkel geraakt. Alles is er ok mee. En nu hebben ze een leuk verhaal voor later… Zo van weet je nog…

 2. Luc Demey zegt:

  Hoy Dirk ,
  ja Samos en die prachtige abdij. Vertrokken uit Triacastela koos ik voor de lange omweg naar Samos daar ik die prachtige abdij ook wel eens wilde zien niettegenstaande radio Camino mij al had gewaarschuwd voor de sobere ontvangst ter plaatse. ik heb er gelukkig (?) niet van kunnen genieten want de abdij was gesloten omdat het de volgende dag Allerheiligen was ! Kan je je dit voorstellen , een abdij die gesloten is wegens een Christelijke feestdag ??? Heb dan maar een Dirkske gedaan en ben door de gietende regen doorgelopen naar Barbadelo waar het mogelijks nog erger gesteld was met het onthaal ; niettegenstaande onze schoenen en kleren doorweekt waren weigerde de boerin na 20.00uur de verwarming terug aan te zetten omdat we maar met 2 pelgrims waren en na veel discussiëren en aandringen ging ze uiteindelijk akkoord om ons om 8.15uur een ontbijt aan te bieden doch toen om kwart voor negen nog niemand scheen op te zijn in deze nochtans werkende hoeve zijn we tenslotte maar zonder ontbijt vertrokken. maar zoals je zegt Dirk , een pelgrim eist niets doch bedankt voor hetgeen hij krijgt (of in dit geval niet krijgt).
  Dirk beste vriend , je bent er bijna en ik ben blij dat ik U heb mogen leren kennen en dank u hierbij voor het prachtig relaas van de tocht die ik toch zo graag nog eens zou willen overdoen (als de knieën meewillen tenminste want erzonder zie ik het echt niet zitten) ;0)

  • Dirk zegt:

   Goedenavond Luc,

   Het tegengestelde is zeker ook waar.
   Ik ben ook blij jou te leren kennen.
   Jij hebt mij wel die kleine extra duw gegeven om de beslissing te nemen.
   Zonder jou te leren kennen zat ik hier nu waarschijnlijk “nog” niet ?
   Ken jij die Lucas dat ik onderweg leerde kennen ??
   Hopelijk komt het terug goed met die knieën van jou. Ook al zal je daar waarschijnlijk het nodige geduld moeten voor hebben…
   Ik hoop dat je mij zal geloven ? Vanav slaap ik helemaal alleen in een albergue met 18 bedden ter beschikking ?? Waar zijn al die pelgrims. Geloof me, het is een lange eenzame zaterdagavond… 🙈

 3. Doortje zegt:

  Hi Dirk,inderdaad de opkomende morgen kan prachtig zijn,zeker als je tussen bergen of op bepaalde hoogte zit.Het driegeslacht zien er enorm toffe kerels uit,wat moet dat ook een speciale ervaring zijn,met zn drieën .
  Voor jou is het dichter en dichter aan komen en hier zijn er al goed bezig met aftellen voor je thuiskomst .
  Het klooster is inderdaad enorm mooi ,en groot amai,met maar 8 paters weten ze toch ook wat gedaan om dat zo proper te houden, chapeau.
  Nog niets gehoord over dat ventje dat verdwaald was?
  Geniet nog. Verzorg je en opgelet van de warmte hé,dikke piep xx

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *