• Reeds gesponsord bedrag
  23.042 €
 • Reeds gestapte dagen
  98
 • Reeds gestapte kilometers
  2854

Opgeven was geen optie…

Dag 98 (zaterdag): Muxía – Fisterra – 34 km – 768 hoogtemeters.

OEF, wat ben ik blij dit avontuur in schoonheid te hebben kunnen afronden !!!! 😉

Maar eerst nog even terug naar gisteren: dat was dan mijn allerlaatste “echte” pelgrimavond. En het was een gezellige… Tussen pot en pint nakaarten over de voorbije maanden. Meer hadden we als pelgrim niet nodig om gelukkig te zijn.

Na een daarop volgende beetje onrustige nacht, vanmorgen dan maar vertrokken richting eind van de wereld. (Fisterra). Wetend dat mijn Camino daar dan ook definitief eindigt, was mijn tempo laag. Heel de dag liep ik met gemende gevoelens rond. Langs de ene kant blij dat ik straks richting naar huis kan, maar ook wetend dat ik dit hier zeker zal missen.

Zoals ik het graag wilde, kon ik toch al het eerste deel van de dag alleen stappen. Daarna kwam ik die Poolse jongeman weer tegen. Ik weet het niet, waarschijnlijk niet zo tactvol van mij, maar ik heb hem gevraagd de luttele km’s die mijn nog resten van mijn Camino, me even alleen te laten. Hij begreep me (zei hij toch ?). Eenmaal aangekomen op het strand van Fisterra dacht ik de km-paal 0,000 km te zien staan. Mis Dirk, daarop stond te lezen nog meer dan 4 km bergop naar het einde van de wereld. Naar de gekende paal. Ik had heel de dag superbenen, maar plots waren die 4 km er weer te veel aan. Ik had er geen rekening meer mee gehouden… Uiteindelijk dan toch aangekomen op het nulpunt. Vanaf daar zijn Jan (mijn Poolse vriend) en ik weer een paar uur samen gebleven. Wat heb ik respect voor die jongen, 19 jaar en al in zijn eentje een Camino van 800 km stappen.

Ik had verwacht het emotioneel zwaar te zullen hebben vandaag. Maar al bij al viel het nog wel mee. Mezelf na 54 jaar toch al een beetje kennende, weet ik dat ik daar toch nog door zal moeten. Waarschijnlijk zal het me op een totaal onverwacht moment wel overvallen ?? Vandaag voelde het meer als een verlossing mijn challenge tot een goed einde te hebben gebracht. Na het aankomen in Compostella had ik veel minder dat gevoel.

Het is wel goed geweest dat ik deze 4 extra stapdagen er nog bij heb genomen. Ik voelde ze alle 4 aan als afkick-dagen. En dat had ik echt wel nodig. Liesbet, ‘k hoop dat het genoeg zal geweest zijn met deze 4 dagen ? 🤷‍♀️ Het zal me morgen zeker al raar doen dat ik niet zal stappen. Wat wil je ?? Na zonder ook maar één rustdag, 98 dagen na elkaar bijna 30 km/dag gestapt te hebben.

Mijn titel zegt wel: Opgeven was geen optie. Maar ik ben de eerste om toe te geven dat het jammer genoeg soms niet anders kan. ‘k Heb nog te doen met een paar mensen die ik huilend heb zien naar huis gaan…

Vanavond hier in Fisterra is er jammer genoeg, voor mij, een soort zomercarnaval. Je zou moeten weten hoe moeilijk ik het heb met al die drukte en het lawaai rondom mij. Beetje hetzelfde zoals dat ik het niet meer kan vinden in een grote stad. Ik zal daar echt moeten aan werken. Beetje bij beetje zeker…??

Zo, dat was het dan ook een beetje zeker ?? Aan alle lezers en sponsors van mijn blog wil ik nog eens een dikke merci zeggen. Geloof me, zowel ik als het thuisfront hebben er veel werk aan gehad. Maar we deden het graag. Zeker omdat we wisten dat het veel gelezen werd. Normaal was het de bedoeling dat mijn vrouw Liesbet mij hier zou komen ophalen met een mobilhome. Maar door de drukte op het werk gaat dat feestje nu niet door. Daarom zal ik vanaf maandag kijken hoe ik via het openbaar vervoer het gemakkelijkst thuis kan geraken…

De laatste weken ben ik verschillende malen gevraagd geweest om een infoavond over mijn Camino te organiseren. Ik wil dat wel doen, maar er is daar natuurlijk een pak voorbereiding aan verbonden. Daarom wil ik eerst weten of er wel voldoende belangstelling zou voor zijn. Ik zal er nog eens goed over nadenken hoe ik dat het beste aanpak. Indien interesse, hou deze blog in het oog. Ik kom er binnen de week nog op terug.  Ook de komende week, (mijn terugreis) zal ik nog wel geregeld op de blog eens iets posten over mijn afgelopen Camino. Maar niet meer elke dag zoals de voorbije maanden.

Aan alle lezers, ook voor jullie een BUEN CAMINO !! 😘

Het was mij een genoegen om met jullie via deze weg te communiceren..

 

Met dank aan Jonas & Annabel Callens – Amelynck voor het sponsoren van de achtennegentiste etappe!

 

QUOTE VAN DE DAG : “Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder…”

Zie sponsormogelijkheden

Deel dit stuk met je vrienden...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

34 reacties op “Opgeven was geen optie…”

 1. Siska zegt:

  Dirk, je hebt het schitterend gedaan! Je hebt een prachtig parcours afgelegd met massa’s herinneringen. De komende week en weken, zal er vermoedelijk van alles door je heen gaan…. Het zal aanpassen worden… Dat zal een beetje tijd vragen maar jou een beetje kennende heb ik er alle vertrouwen in.
  Toen je vertrok, voor minstens 100 dagen, dacht ik, amai, zolang… Maar zoals het spreekwoord zegt : de tijd gaat snel, gebruik hem wel… Dat is wat jij gedaan hebt! Een prachtig verhaal heb je neergepend!
  En kijk nu, volgende week ben je terug onder ons, het is net alsof je pas gisteren vertrok.
  Ik wens je een behouden thuiskomst en Tank-Service zal ‘stil zijn’ als je terug binnenkomt.
  ‘Betankt’ voor je mooi avontuur dat we vanop het thuisfront mee beleefd hebben.
  Groeten, Siska

  • Dirk zegt:

   Hey Siska,

   Wauw, wat een mooie reactie.
   Pas daar mee op é. Straks ga ik nog een dikke nek krijgen van al dat lof… 🤔
   Hierbij wil ik, en ook alle lezers van de blog jou en mijn zoon Toby bedanken. Zonder jullie was er geen blog… 🤷‍♀️😉
   Ik zal me best doen om me zo rap als mogelijk terug te integreren in het “normale” leven.
   Maar je hebt gelijk, er zal een beetje werk aan zijn… 🤷‍♀️😉
   Gr Dirk

 2. Wim Schoutteten zegt:

  Hallo Dirk , ik ben er sprakeloos van je uitzonderlijk prestatie !! Een heel dikke proficiat . Proficiat met jullie blog ook . Over je infoavond, ik denk dat er vele mensen aan hé lippen zullen hangen om je verhalen te horen . Indien je het organiseert, mag je gerust al een zitje reserveren voor mij aub . Nog eens proficiat . Tot gauw eens . Groeten wim

  • Dirk zegt:

   Bedankt Wim voor de felicitaties.
   Ik besef zelf nog maar half dat dit nu al voorbij is. Het zal raar doen.
   En mijn moeilijk momentje komt ook nog. Ik weet alleen nog niet wanneer ??
   Wim, die info avond is nog niet zeker é ? Geef me een paar dagen om eerst uit deze roes te ontwaken. Daarna beslis ik.
   Tot binnenkort ergens eens…?!

 3. Robert Poissonnier zegt:

  Hallo Dirk
  U hebt een pracht van prestatie geleverd
  Het zal raar doen eens terug thuis te zijn.
  Groetjes Robert

  • Dirk zegt:

   Bedankt Robert,
   100 dagen is toch lang é. Zomaar terug in het normale leven stappen zal waarschijnlijk niet zo eenvoudig zijn ?
   Eenmaal terug, zal ik eens binnen springen als ik mag ?? Eens komen horen hoe jij dat oploste… 🤔😉
   Gr Dirk

 4. Robert Poissonnier zegt:

  Dirk
  Met het vliegtuig is het gemakkelijk om naar huis te komen, van Compostela naar Zaventem, rechtstreekse
  vlucht , er is een bureel in Compostela. En dan met de trein naar menen.
  Tot een dezer dagen in Menen.
  Groetjes Robert en Jeannine

  • Dirk zegt:

   Robert,
   Dat is nu net het enige dat ik NIET wil.
   Waar ik maanden overdeed om hier te geraken, dat in 2u overbruggen in omgekeerde richting met het vliegtuig.
   Nee, dat zou mijn hoofd niet aankunnen.
   Ik kom wel op het gemak naar huis.
   Op die paar dagen zal het nu ook niet meer aankomen… 🤷‍♀️😉

 5. Geert en Lieve zegt:

  Dag Dirk,
  We hebben genoten van je dagelijkse unieke verhalen, je wijze quotes, super mooie foto ‘s.
  We gaan het missen, maar blij je goed en wel terug te zien. Veilige terugweg. ☺️
  Grtjs

  • Dirk zegt:

   Goedemiddag Geert & Lieve,

   Ja, na meer dan 3 maanden zal ik ook wel blij zijn om terug thuis te zijn.
   Ook al weet ik dat ik het hier ook zal missen.
   Mij terug aanpassen aan het “normale” leven wordt nog het moeilijkste van mijn hele Camino. Allé, zo voorspellen ze het mij hier toch… 👌🤷‍♀️😉

 6. Geert op Weg zegt:

  Dirk, proficiat met je prestatie. En nu wens ik je succes om je camino-gevoel over te brengen in het terug dagelijkse leven. Het zal niet gemakkelijk zijn. Hoewel het soms fysiek en mentaal ook zwaar was tijdens de camino, zal je ondervinden dat ‘ik ben content met een bed om te slapen en wat eten en drank, wat familie en vrienden om te praten” niet overal en altijd zal kunnen toegepast worden. Je komt in een omgeving die geen camino ervaring hebben en dat strookt niet altijd met wat jij zal willen. Vertel honderd uit over je camino, je zal tijd nodig heb om het zelf te verwerken vooraleer je een vertelavond of zo zal kunnen organiseren. Ik had er 9 maanden voor nodig. Dirk , ik wen je een verdere Buen Camino de la vida toe. Hoewel je het eindpunt bereikt heb, zal je nu altijd onderweg zijn….. Groeten Geert (op weg)

  • Dirk zegt:

   Hey hey Geert,

   Ook al ken ik jou niet echt, ik had in vorige berichten van jou al begrepen dat jij ook wel moeite had na jou Camino.
   Ben blij dat je er mij ook voor verwittigd.
   Gisteren, (het aankomen) viel het goed mee. Vandaag gelijk al iets minder. 🤔 Ik zoek me zo rap als mogelijk een nieuwe uitdaging. Denk dat dit de beste oplossing zal zijn voor mij… ?!
   Gr Dirk

 7. Doortje zegt:

  Één woord,WAUW, ik weet dat iedereen die je volgde,en dat zijn er héél veel,hebben nooit getwijfeld aan je tocht,nooit gedacht dat je het niet zou lukken,
  Misshien komt nu wel het moeilijkste je terugtocht,de drukte van het “gewone”leven.Veel mensen gaan je willen zien ,je vastnemen,je feliciteren,…..
  En chapaeu voor Liesbet ja echt,je zo missen ,het bedrijf runnen,er voor iedereen willen zijn ,….Blij dat zij de eerste ga zijn om je vast te nemen.
  Dikke proficiat ,de tocht en ervaring van je leven ,iets wat niemand je nog kan afnemen,na 20 jaar is het je gelukt,ook mede door de vrouw van je leven.💋👍😘

  • Dirk zegt:

   BEDANKT Doortje voor jou wel erg mooie reactie.
   Je zou wel eens gelijk kunnen hebben ?
   De meeste pelgrims hier met al verschillende camino’s op hun palmares voorspellen me: Dirk, het moeilijkste van jou Camino moet nog komen.
   Moeilijk te geloven é.
   Brrr, om beetje bang van te worden é. 🤷‍♀️🤔
   Mezelf kennende denk ik dat ik best mijn tanden zo rap als mogelijk in een nieuwe uitdaging probeer te zetten.
   ‘t Komt wel goed… 😉

 8. Luc Demeulenaere zegt:

  Alleen maar groot en diep respect! Een dieoe diepe buiging voor jouw prestatie. Proficiat Dirk

  • Dirk zegt:

   Dank je wel Luc.
   Ik ben gelukkig gespaard gebleven van blessures. Enkel in het begin een beetje de normale ongemakken.
   Er waren lastige dagen, maar ook bijzondere mooie !! Voor mij is het een heel bijzondere ervaring geweest.
   Gr Dirk

 9. Frederik Dewitte zegt:

  Dirk…Je hebt het gedaan!! Eigenlijk heb ik er nooit aan getwijfeld dat je ging slagen want jij was nogal gemotiveerd om aan uw tocht te beginnen. Ik heb ervan genoten om uw te volgen via uw blog en Facebook….
  de vele mooie verhalen en foto’s (soms met een lach en een traan) spraken tot mijn en ieders verbeelding. Aan alle liedjes komt een einde en ook aan uw tocht. Weet dat je kunt fier zijn op uw avontuur en uw prestatie. Tot gauw buurman en weet dat we u hier ook met open armen zullen ontvangen. Vele groetjes Fre

  • Dirk zegt:

   Dank je Frederik,
   Ik ben blij dat je het bleef boeiend vinden. Allé, dat hoop ik toch.
   Het is niet zo gemakkelijk om 100 dagen iets nieuws te brengen.
   Ook mijn quotes waren geliefd bij vele lezers. Die blog is voor mij ook een soort dagboek geworden. Tot binnen een klein weekje é. Nu eerst proberen te ontwaken uit die roes waar dat ik maanden in geleefd heb… 😉

 10. Hilde Valcke zegt:

  Proficiat Dirk ! Wens je nog een goede en veilige terugreis heb respect voor wat je hebt gedaan.
  Gr Hilde ,

  • Dirk zegt:

   Danke Hilde,
   Ja, het was net iets meer dan een zondagnamiddag wandeling é. 🤷‍♀️😉
   Geloof me, het was een super ervaring. 👌👍😉

 11. Youri Delporte zegt:

  Dag Dirk

  Een super welgemeende proficiat!
  Geniet van uw overwinning een mooie uitdaging tot een fantastisch einde gebracht!
  Mijn bericht is wat laat deze keer maar niet minder gemeend!
  Een goede terugreis gewenst! Doe het rustig aan!
  Hopelijk tot binnenkort eens.
  Je bent een fantastische pelgrim!!
  Groetjes Youri

  • Dirk zegt:

   Sorry Youri, ik ben ook een beetje laat é.

   Ik zit nog steeds in Compostella. Zit op mijn gat te wachten op het grote plein vóór de Kathedraal op mijn bus van 14u. Er staat me een trip te wachten van 25u tot in Toulouse. Met overstap in Barcelona. En ben dan nog niet eens halfweg. Heb ik dat echt allemaal te voet gedaan…?🤔
   Zo schoon hier op dat plein om al de geëmotioneerde pelgrim te zien aankomen. 👌

 12. Shirley zegt:

  Dag Dirk,

  Wat een super prestatie. Fier op jou en stiekem ook een beetje jaloers. Wat jij gedaan heb zou ik nooit durven, zo helemaal op mijn eentje.
  Ik zou zeker komen naar je info-avond om de mooie foto’s en verhalen nog eens te horen en misschien kan de pelikaan wel zorgen voor spaghetti en dan wordt het bedrag van de sponsoring nog wat opgetrokken 😉
  Iedere dag heb ik zo veel plezier beleefd aan je blog, Ik zal het missen.
  Tot binnenkort in de wijk, veilige thuiskomst.

  • Dirk zegt:

   Danke Shirley,
   Tof dat je mijn blog boeiend bleef vinden. Echt niet gemakkelijk om 100 dagen iets nieuws te brengen…
   Ik ben nu nog steeds in Compostella.
   Straks om 14u staat er mij een bus reis van 25u te wachten naar Toulouse. Met overstap in Barcelona.
   Ben dan nog niet eens halfweg.
   Deed ik dat echt allemaal te voet… ?! 🤔

 13. Roger Bourgeois (pa van Frederic) en Trees Decoene zegt:

  Dag Dirk,
  Eerst en vooral een DIKKE PROFICIAT !!! Het is je gelukt!
  We missen nu al je dagelijks verhaal, de mooie foto’s en je wijze quote van de dag.
  Ook voor ons is het een beetje afkicken; vandaag nog, vlug eens gekeken als er toch wat te lezen viel !?
  Het ga je goed!
  grtjs,
  Roger en Trees

  • Dirk zegt:

   Bedankt Roger,

   Ben content dat je het mist.
   Moet zijn dat je het ok vond. 🤷‍♀️
   Ik zit nu voor 25u op een Alsa bus naar Toulouse. Met één overstap in Barcelona. Dat zijn low budget bussen.
   Niks comfort. Maar zo blijf ik toch nog een beetje in de pelgrim sfeer hangen é.
   Net eens gekeken: Toulouse, ben dan nog niet eens halfweg. 🙈

   Gr Dirk

 14. verstraete zegt:

  willy&henriette

  het was leuk je te volgen
  veilig thuis
  ook wij zijn favoriet
  voor de info

  groeten w&h

  • Dirk zegt:

   Goedenavond Willy & Henriette,

   Tof dat ook jullie het tof vonden. 😉
   Ik was er een beetje bang voor dat het vervelend ging worden op den duur… 🤔

   Ben blij dat jullie ook zouden belangstelling hebben voor zo een info avond.

   Ik zal in de loop van de week nog wel een paar keer iets posten op mijn blog.
   Ik zit nu op Alsa-bus richting Toulouse (26u)
   Niet zo erg wé, nu heb ik rustig de tijd om mijn gehele Camino nog eens in gedachten over te doen. 😇
   Wat ben ik blij dat ik uiteindelijk toch besliste om het te proberen… 🙏

 15. Verhulst Kristien zegt:

  Hallo Dirk, een dikke proficiat…. je hebt jouw streefdoel gehaald…echt super!!!! top!!!
  Met volle interesse las ik iedere morgen bij een kopje koffie jouw reisverhaal voorzien van schitterende foto’s en heel mooie quotes… ik hou er een paar in mijn achterhoofd voor als het efkes iets moeilijker gaat…
  Een dikke merci dat je dit met ons wilde delen… ik zal het missen!!!!
  Een behouden terugreis en de groetjes aan Liebeth.
  Dikke knuffel
  Kristien
  Moest je jouw reisverhaal bundelen in een boekje, dan heb ik daar zeker interesse voor alsook de info avond
  Geniet maar eerst van je thuiskomst en succes in de aanpassing naar de drukte hier…

  • Dirk zegt:

   Goedemorgen Kristien,
   Bedankt voor al dat lof.
   Niet nodig wé, ik heb het graag gedaan.
   Ik ben nu bezig met een Alsa-bus trip.
   (26u) tot in Toulouse. Met overstap in Barcelona. Eenmaal in Toulouse ben ik nog niet eens halfweg. Maar niet erg wé. Zo heb ik nog eens rustig de tijd om mijn gehele Camino in gedachten opnieuw te doen.
   Ik kan het bijna zelf niet geloven dat ik deze trip helemaal te voet heb gedaan. Hoe zot moet je daarvoor zijn… ?! 🤔 Ik hoop maar dat jullie in België er ook niet aan twijfelden ?
   Er is nog niets zeker over infoavond of boekje, maar ik zet jou bij op de voorlopige lijst.

 16. Yoeri en Hilde zegt:

  Proficiat met jouw ongelofelijke prestatie 👣!!!
  Een topervaring en zoveel mooie ontmoetingen, foto’s en herinneringen rijker… Blij en opgelucht dat je dit avontuur zonder grote tegenslagen hebt doorlopen👍!
  Een ‘trage’ terugreis is wel een goed idee om stilletjesaan van de roes van jouw camino ‘af te kicken’, het zal terug wennen worden…
  We zijn benieuwd om jouw verhalen te horen!
  Goede terugreis en behouden thuiskomst!

  • Dirk zegt:

   Dank je wel,

   Jullie hebben gelijk. En dat voorspellen ze mij hier ook.
   Het moeilijkste moet nu nog komen…
   Gelukkig kom ik net voor het verlof terug. Best wel goed om me terug te integreren in wat velen het “normale” leven noemen. 😉
   Tot binnen een kleine week.
   Allé, normaal gezien toch. Je moet weten ik ben niet gewoon om me met het openbaar vervoer te verplaatsen. En dan nog zo ver… 🙈🤔🙊

 17. Johan Vandamme zegt:

  Proficiat met de prestatie en dank voor de dagelijkse portie leesvoer met mooi beeldmateriaal.
  Johan

  • Dirk zegt:

   Danke Johan,
   Veel mensen sturen me de blog te missen.
   Moet zijn dat ze het ok vonden é.
   Ik ga morgen nog eens wat posten.
   Ben nu onderweg naar huis. (Toulouse)
   Gr Dirk

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *