• Reeds gesponsord bedrag
  23.042 €
 • Reeds gestapte dagen
  98
 • Reeds gestapte kilometers
  2854

Vandaag zo bang geweest om mijn voetjes om te slaan…

Dag 31 (dinsdag) Saint-Clément – Chabreloche – 31 km – 862 hoogtemeters

Terug heel de dag alleen aan het stappen geweest. Op zich zou ik daar (voorlopig) nog niets vervelends aan vinden, maar als het grootste deel van de dag over zo’n “wegen” moet als op de bovenste foto, dan is dat iets anders natuurlijk.

Op zo’n ondergrond zit er altijd het grote risico er in om ieder moment van de dag één kwalijke stap te zetten, met alle gevolgen natuurlijk:
Hoe kan ik hier iemand bereiken ??
Bereik is er niet in dat soort bossen.
En als ik dan al gevonden wordt, hoe kan ik van daar uit geëvacueerd  worden…??

Ja, tot nu toe vind ik dit soort ondergrond een van vervelendste zaken van mij hele camino gebeuren. Om de 3 stappen dat ik zit, is er wel ergens een steen of kei dat terug tot leven komt en beslist zich van onder mijn schoenzool te zullen weg draaien of wringen. Echt waar, zeer lastig wordt dit na enige tijd. Je kan er ook nooit met volle kracht je voeten afdrukken van dit soort ondergrond.

Vanmorgen kreeg ik een tel nummer van het gemeentehuis van het 30 km verder gelegen dorpje Chabreloche. Tot 18u kon ik er een sleutel gaan afhalen van een zeer bescheiden keldertje. Daar kan ik overnachten op een veldbedje. Wc en lavabo kreeg ik ook helemaal ter mijne beschikking. Ik mag niet klagen é, alles is beter dan een kerk portaal…

Om nog wat te “eten” kon ik terecht in het enige café. Ik vermoed charcuterie dat klaar stond om aan de hond te geven. Maar allé, als je genoeg honger hebt…

Toen ik daar in dat café, die worst proberen aan het snijden was, kwam er daar nog een vermoeide en hongerig Nederlandse pelgrim André binnen. Hij hoopte er te kunnen overnachten in het enige hoteltje van het dorpje. Kan je het raden ?? Gesloten natuurlijk. Omdat ik het me nog levendig herinner hoe het aanvoelt om in deze temperaturen te moeten buiten slapen, heb ik hem (met plezier) mijn “keldertje” aangeboden.

Leuk was ook wel dat ze hier nog een dorps fanfare hebben. Deze doet traditie getrouw de avond vóór 1 mei alle huizen aan met de bedoeling er eieren op te halen. Van deze worden dan op 1 mei ergers op een plein een grote omelet gebakken die door alle bewoners van het dorp gezamenlijk opgegeten wordt. Waarschijnlijk met de bijhorende alcohol… 😉

Met dank aan Dries & Shana Knockaert – Robaey voor het sponsoren van de eenendertigste etappe.

QUOTE VAN DE DAG: “Ik denk dat ik teveel denk…”

Zie sponsormogelijkheden

Deel dit stuk met je vrienden...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

11 reacties op “Vandaag zo bang geweest om mijn voetjes om te slaan…”

 1. Youri Delporte zegt:

  Hallo Dirk

  Inderdaad gevaarlijke paden voor de voetjes.
  Opletten geblazen.
  Leuk dat je een dak boven je hoofd had om te slapen. En gelukkig kwam de andere pelgrim u tegen.
  Hopelijk vandaag een beetje een beter begaanbaar pad maar ik vrees er een beetje voor.
  Doe het rustig aan en geniet van deze pracht!
  Groetjes
  Youri

 2. Donald zegt:

  De moed er in houden want binnenkort…….. kom je alle dagen pelgrims tegen en zullen er genoeg overnachtingsmogelijkheden zijn en plaatsjes waar je zult kunnen eten. Denk dat je nu wel de moeilijkste periode en wegen meemaakt. Weet dirk dat er enen 1000 km van jou enorm veelmensen dagelijks aan je denken en…….. de mensen van de pelikaan hun held zouden willen helpen. Gr Caroline en donald

 3. Flamez Veronique zegt:

  Och Dirk..amai…..eigenlijk is het wel een mooie foto van al die stenen 😉 maar kan goed geloven dat je ze al ferm vervloekt hebt 🤔
  Ik vind het best wel grappig hoe je het allemaal beschrijft maar ik zou bleiten van miserie moest ik geen deftig eten vinden of in een kelder moet slapen. 😂
  Best dat je af en toe wat steun vind aan een andere pelgrim.
  Hopelijk kan je vandaag mee genieten van de ommelet alhoewel ik denk dat dit er niet in zit en terug moet door stappen .
  Hopelijk met een pak minder stenen onderweg .
  Groetjes vero

 4. Luc Vandevyvere zegt:

  Hallo Dirk,

  het is inderdaad erg vermoeiend om vele kilometers op een dergelijke ondergrond van grote en losliggende keien te moete stappen en constant het risico lopen je enkel te verzwikken met alle gevolgen van dien uiteraard. Prachtige sfeerfoto’s opnieuw van het decor van je dag-etappe! Mooi hoe je je keldertje gedeeld hebt met een ‘lotgenoot’.
  Groetjes en tot later,
  Luc.

 5. Dirk, niet iedere dag maar af en toe lees ik jouw blogberichten van een bepaalde periode, je zal zoals ik gisteren deed 2 jaar na dezelfde datum deze berichten opnieuw lezen en met gemengde gevoelens terugblikken op je ellende en vreugde. Een mindere dag komt vooral na een nacht niet of slecht slapen maar de zon, een ontmoeting, een gebeurtenis kan je weer opkrikken en kan je opnieuw de slechtste wandelwegen aan. Er komen nog zulke wegen ook in Spanje maar daar zal je niet vrezen dat ze je niet zullen vinden, je zal dan al eens blij zijn dat je een uurtje eens alleen zal kunnen stappen. Hou je goed ! Ultreia , Geert

 6. Verhulst Kristien zegt:

  Tussendoor een klein berichtje.
  Iedere morgen lees ik als ochtendritueel jouw verslagje…en iedere keer stijgt mijn respect voor jou. Je doet het maar zo in je eentje in barre omstandigheden… als pelgrim.
  Telkens ben ik ook benieuwd naar jouw quote van de dag….er hangen er al een paar aan mijn prikbord zodat ik ze gemakkelijk opnieuw kan lezen…ze werken inspirerend voor mij.
  Dirk, ik ben blij dat ik jouw verhaal mag volgen.
  Veel moed op je verdere tocht.
  Warme knuffel…en tot nog eens
  Kristien.

 7. Doortje zegt:

  Moa Dirk toch,wa een route,tis meer een surveilvertocht .Je kan bijna nie anders dan je concentreren waar je je voeten plaatst.Maar toch blij voor je dat je niet in open lucht moest slapen, en dan nog gezelschap had kunnen meebrengen .Hopelijk vlug wat beter aan eten geraken,wat dat is toch soms miserie hé.Een veilige tocht verder,we denken aan je xx

 8. Jill zegt:

  Wauw en nog es Wauw zo een prestaties neerzetten en dan nog es de barmhartige samaritaan spelen ook. Ontelbaar veel respect voor jou!
  Dikke piep Jill x

 9. Vanhauwaert Geert zegt:

  Goede avond Dirk
  We hopen met zen allen dat je goed en wel aankomt in Compostela maar de vele volgers zouden het wel raar vinden als je een dag niets op je blog zou plaatsen dus Dirk niet te veel nadenken en rustig verder stappen en ge zijt goed bezig je hebt een mooi gemiddelde van 30km per dag en dat je weinig pelgrims tegen komt zal wel veranderen eens je op de camino Francés bent dan zal je wel af en toe eens terug blikken aan je tijd door Frankrijk
  Hou je goed 👣👣👣

 10. An Libeer zegt:

  Veel bewondering en stilletjes mee genieten met je wandelverhalen ! Heel veel courage en wandelplezier 👏

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *