• Reeds gesponsord bedrag
  23.042 €
 • Reeds gestapte dagen
  98
 • Reeds gestapte kilometers
  2854

Wat mag daar de bedoeling van zijn ??

Dag 91 (vrijdag) Paradela – Ligonde – 25 km – 511 hoogtemeters

Stel je voor, in die prachtige Albergue van gisteren hadden ze zelfs een machine staan om voeten en kuiten mee te masseren ! Ik heb dat nu gelukkig niet meer echt nodig, maar voor veel pelgrims zal dat wel zeer welkom zijn. Ik trok een foto van hun visitekaartje. Mogelijk handig voor toekomstige pelgrims… Allé, ik zou er toch zeker terug gaan.

Na vanmorgen een 8 tal km te hebben gestapt, kwam ik door het stadje Portomarín. Ik dronk er een cola op een terras. Tegen de tijd dat ik deze ophad, waren er al een paar oud gekenden voorbij gekomen. Het was telkens een blij weerzien. Daarom… Ik begin erover na te denken eenmaal Compostella bereikt, daar één of twee dagen ter plaatse te blijven. Zo zou ik waarschijnlijk veel gekenden, die ik de voorbije weken of zelfs maanden inhaalde; nog een laatste maal kunnen terug zien….

Afstand doen van allerhande luxe is ook een vorm van pelgrimeren. Vaak vragen pelgrims onder elkaar, wat mis je nu het meest ?? Ik weet niet waarom, maar met mijn antwoord wordt er meestal gelachen ?! Mijn antwoord: Een echte dikke badhanddoek om er mij eens deftig mee te kunnen afdrogen na een deugddoende douche…. 🤷‍♀️

Bewust kies ik ervoor om niet veel op hotel te gaan overnachten. Liever in een goedkopere albergue tussen andere pelgrims. Natuurlijk minder luxe, maar veel meer de echte Camino-sfeer.

Vanavond dacht ik daar ook weer zo over, en stapte terug een albergue binnen. Er was nog plaats werd mij verzekerd. 6 € om er te overnachten. Dus ik bevestigde. Eenmaal boven met mijn rugzak, zag ik dat ik de enige pelgrim ben voor deze nacht. Stel je voor: 18 bedden voor mij alleen ?!? Te druk is iets, maar hier zo helemaal alleen voor de rest van mijn zaterdagavond is toch ook niet wat ik zocht. 😡 Ach ja, ‘k zal deze nacht zeker al geen last hebben van snurkers.

Dat wit spul dat op mijn matras ligt, is een soort overtrekje dat er moet worden over gespannen. Het zou pelgrims beschermen tegen die vervelende bedwantsen (bedluizen). Deze beestjes kunnen massa’s jeukende bubbels veroorzaken op het lichaam van een pelgrim. Iedere albergue heeft er een heilige schrik van. Eenmaal besmet, kan dat een algemene sluiting betekenen.

Gelukkig is er hier recht tegenover de albergue een klein restaurantje waar ik hopelijk nog ietsje zal kunnen eten. Zonder er al binnen geweest te zijn, weet ik nu al bijna zeker dat er een tv tegen het plafond zal hangen die veel te luid aan het spelen zal zijn. Veel Spaanse blabla, daar zal ik het waarschijnlijk mee moeten doen de rest van deze avond… Ook dat is de Camino… 🤷‍♀️

Met dank aan Achiel Vlaminck – Dadizele voor het sponsoren van deze etappe.

Quote van de dag: “Eenzaamheid is als een pantoffel op een verlaten naaktstrand…”

Zie sponsormogelijkheden

Deel dit stuk met je vrienden...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

10 reacties op “Wat mag daar de bedoeling van zijn ??”

 1. Youri Delporte zegt:

  Hallo Dirk
  Hartelijk dank voor het visite kaartje.
  Ik voel in jou een rust aankomen…. geniet van je laatste dagen voor de aankomst!
  Alleen in een albergue is natuurlijk saai. Gelukkig kon je nog in een restaurantje gaan eten.
  Ja gelukkig nog geen last gehad van bedwantsen.
  Geniet van uw dag vandaag!
  Vele groetjes
  Youri

  • Dirk zegt:

   Youri,
   Je zal mij niet rap betrappen op grootspraak. Maar zonder zware tegenslag zou het me nu toch moeten lukken om aan te komen.
   Bedwantsen: Ik ben er ook zo bang van.
   Is nooit helemaal uit te sluiten, maar er zijn wel een paar kleine middeltjes om het risico ervan zoveel mogelijk te beperken.
   We kunnen het er later dan nog wel eens over hebben als je het wil ?
   Ik hoorde zelf iemand die het gevangen had op de bus naar huis…

 2. Vanhauwaert Geert zegt:

  Hallo Dirk
  Ik geef je 100% gelijk nadat je al weken je moet afdrogen na een douche met zo’n snel drogende sintetiche handdoek en plots ligt daar zo’n zachte en fris ruikende witte handdoek ter beschikking wel ja dit is hemels
  Een alberque voor jouw alleen op de Francés en dan nog op minder dan 100km dat is wel
  uitzonderlijk ? Op de La Plata ( 2017) is het me meermaals overkomen zelf heb ik daar geen moeite mee
  Tot nu toe ben ik gespaard gebleven van die beestjes, sommige pelgrims hadden een spuitbus mee waar ze de matras mee bewerkten of dit helpt weet ik niet gezond zal het wel niet zijn
  Verder nog een mooie pelgrims Zondag
  Geert

  • Dirk zegt:

   Goedemiddag Geert,
   In Frankrijk had ik ook geen probleem met het alleen zijn. Ik wist dat het me daar zou overkomen. En kon het zo ook beter een plaats geven, denk ik ? Maar hier had ik me er echt niet meer aan verwacht…
   Vanavond zijn we weeral minstens met 10 pelgrims in de albergue. ‘k Zal wel eentje vinden die blabla wil doen met mij… 😉

 3. Geert op weg zegt:

  Dirk, nu kom je op het moment dat je beseft dat het bijna gedaan is, voor mij het moeilijkste moment op de tocht. Mijn medepelgrims hadden dat ook rond die periode. Enkele dagen voor Santiago te bereiken. Het besef dat de weg ergens naar toe mooier is dan het einddoel. Ik bleef 2 dagen in Santiago en was inderdaad ook blij om gedurende die 2 dagen enkele medepelgrims te mogen ontmoeten die een dag later aankwamen waar ik mee samen gewandeld, gegeten en geslapen heb. Ik voorspel je dat je Santiago je zal ontgoocheling. Toeristisch en je zoekt constant naar gekende gezichten. Gelukkig trek jij nog door naar het einde van de wereld. Hou de moed er in en wens je veel sterkte bij het besef dat het einde nadert. Daarna begint jouw Camino in het leven in België terug en die zal mentaal zwaarder zijn dan je Camino die je te voet afgelegd heb naar Santiago. Ultreia.

  • Dirk zegt:

   Wauw Geert,
   Wat heb je jou gevoel mooi in tekst omgezet.
   Waar ik al 20 jaar van droom, is me nu plots zo dichtbij. Je zal wel gelijk hebben, dat het moeilijkste nog moet
   komen. Terug naar het echte leven in België ?! Ik hoop dat ze thuis een beetje begrip gaan kunnen opbrengen als ik het eventjes moeilijk heb…

 4. Doortje zegt:

  Hi Dirk,je begin foto,is dat een soort van zerk? Er staat een bordje te koop bij,wat vreemd.Kan geloven dat het een kalme nacht ga geweest zijn.
  Toch wel een mooie streek nu dat je passeert ,zo te zien op de foto’s .
  Groot gelijk dat je wat ter plaatse blijft in Compostella ,ga leuk zijn om de andere terug te zien.
  Nog een goed tocht,het is stilletjes dichter aan het komen hé,lieve groetjes

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *